maandag 11 oktober 2010

beoordelingen van 2b kranten

a)is het dossier breed en divers oftewel veel en veelzijdig? D.w.z., worden veel en diverse aspecten van het gebied behandeld?

Het is absoluut breed en divers, doordat ze de illustratoren hebben benaderd is het heel breed en eerlijk. Het blijft wel subjectief, alleen doordat ze zoveel interviews hebben gehouden wordt het meer feitelijk. Ze hebben hun deelvragen beantwoord m.b.v. de interviews. De deelvragen zijn tot stand gekomen door de antwoorden van de interviews. En daardoor is het een mooi lopend verslag geworden.

Misschien hadden ze meer moeten ingaan op de verschillende illustraties, met beeld.

De opmaak had misschien iets beter gekund.

CIJFER: 7,5

b) krijg je een goed beeld van alle dingen die een illustrator in dit deelgebied van de uitgeefindustrie kan doen?
Door interviews hebben ze de vragen zo gesteld, hoe de redactionele illustratie werkt. Mensen benaderd uit verschillende soorten kranten illustraties (bijvoorbeeld strips)
Je doet het naast ander werk. Het is meer een podium om je te laten zien. Vaak illustratoren die het al vaker doen. Kranten hebben vaak al vaste mensen. Je komt er moeilijk tussen als je nieuw bent.

Hier krijg je nog wel het beste beeld hoe een illustrator te werk gaat bij het deelgebied kranten van de uitgeefindustrie. Het is de lijddraad van het verslag. Ze hebben dat goed aangeven d.m.v. de interviews.

CIJFER: 9

c) zijn de conclusies die de groep uit hun onderzoek trekt informatief en nuttig?

De conclusie is erg nuttig voor ons, omdat ze hebben uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor een illustrator in dit vakgebied. Hoe je daar binnen kan komen en hoe moeilijk dat is. Dat komt door die interviews.

CIJFER: 8



je geeft als groep voor elke punt een cijfer van 1 t/m 10; reken het gemiddelde van de 3 cijfers uit als eindcijfer. tijdens de beoordeling zullen de docenten vragen naar de cijfers en hoe je tot deze beoordeling bent gekomen.

EINDCIJFER: 8,2

evaluatie

a)hoe heb je als groep het onderzoek georganiseerd en waarom heb je het zo aangepakt? wat ging goed, wat niet en waarom?
We hebben eerst georiënteerd op tijdschriften en gelijk begonnen. Het verliep toen een beetje moeizaam. Daarna hadden we het onderzoekschema gekregen, die hebben we gevolgd, waardoor het iets duidelijker werd. Alleen wisten we nog niet hoe we verder moesten. Eerst hadden we onderverdeeld in punten van het schema, ieder legt één zo’n punt uitlegde.

Wim vertelde ons dat we beter verschillende soorten van de magazines konden onderzoeken, dus heeft ieder een soort magazine gepakt en een persoonlijk onderzoek gestart, die hebben we met elkaar besproken.

We hadden een goede strakke planning gemaakt en die strikt nagevolgd. We hebben geprobeerd het evenwichtig te verdelen, zodat er niemand met extra werk opgezadeld zat. Door de magazines konden we ook een breed onderzoek doen.

b) wat zijn de (3) sterke punten geweest van elk teamlid? wat zijn de (3) aandachtspunten voor hem/haar?
Lennie:
Sterke punten: Goed leider, eerst geen groepstructuur daarna wel. Goede werkhouding.
Zwak: Eerste twee weken een beetje afgeleid. Toen ze leider werd ze iets te streng of te direct.

Rosanne:
Sterke punten: Goed gewerkt. Netjes op tijd.
Zwakke punten: Harder werken, goed aan de planning, Soms een beetje afgeleid, of geeft de indruk. Iets meer laten horen. Iets meer meedoen in de groep, meer focussen.

Lieke:
Sterke punten: Hard gewerkt. En heeft veel gedaan.
Zwakke punten: Durft niet werk uit handen te geven. Misschien een beetje gestrest. Onzekere houding.

Tim:
Sterke punten: Doet heel veel, goed individueel gewerkt. Geeft duidelijk aan wanneer het teveel werk wordt. Hele actieve houding. Neemt ook de leiding in vergaderingen. Neemt iniatief.
Zwakke punten: Geeft ook te weinig uit handen. Doet dingen graag zelf.


Bart:
Sterke punten: Goed gewerkt, goed onderzoek geleverd. Goedgekozen bladen.
Zwakke punten: Soms teveel vertrouwen in eigen planning, waardoor bij de groep wat onzekerheid onstaat. Iets eerder afhebben dan de deadline.

maandag 4 oktober 2010

Tim's aandeel (urban lifestyle magazines)

(De blog maakt er een eigen opmaak van, DUS GEBRUIK DIT NIET VOOR DE OPMAAK! ;), check de mail voor het documentje )

Urban Livestyle magazines

Behandelt:

Rugged

Reload

en de Vice.

Urban Livestyle magazines zijn magazines voor de straatcultuur. Maar wat houd deze subcultuur in?, waar kan je de magazines vinden?, wat is de functie van zo’n magazine en zouden wij als illustrator voor zo’n blad kunnen werken? Al deze vragen worden in komend hoofdstuk behandeld.

Doelgroep:

Van alle 3 de onderzochte bladen verschilt de doelgroep. Toch hebben ze 1 ding gemeen, het zijn alle 3 magazines voor de straatcultuur. Hoe deze bijvoorbeeld opgedeeld kan worden zie je hier onderin de kopjes.

Rugged

De doelgroep van Rugged zijn extreme sporters(skateboarders, Bmx’ers, inliners) Binnen deze doelgroep zitten ook een hoop mensen die zichzelf met graffiti/street art bezig houden. Deze lifestyle heeft ook zijn kleding identiteit. Leeftijdscategorie: 12 tot 35.

RELOAD

Reload is een boardlifestyle magazine dat gratis word gedistrubeerd in een zelfstandig netwerk van; skate-, snow-, surf en lifestylewinkels, poppodia, indoor sneeuwbanen, de 4 grote indoorskateparken, snow- en surfcamps, events en zomers ook naar geselecteerde strandtenten en watersportcentra. Leeftijdscategorie: 18-28 jaar. 80% man.

VICE

Vice word over 15 landen verspreid en heeft daarmee dus een doelgroep over de hele wereld. De vice lezers zijn Big-Time consumers, en kopen dan regelmatig muziek, films en kleren en gaan regelmatig een avondje stappen. Bovendien zijn vice lezers trendsetters. En daarom behandeld vice ook meteen de nieuwste trends, muziek en mode.

Leeftijdscategorie: 16-34 jaar

Praktijkcontext

De urban livestyle magazines hebben opvallende namen. Rugged (ruw), Reload (herladen) en Vice (zonde). Termen die voor ruig en illegaal staan inplaats van soft en veilig. Het zijn bladen die je gratis kan meenemen. Dit komt mede omdat de doelgroep er geen geld voor over heeft.

Rugged en Reload:

Deze bladen zijn voornamelijk te vinden is in skate- en streetweatshops

Omdat de doelgroep heel visueel is ingesteld hebben de bladen veel beeld.

De bladen verheerlijken de roekeloze levensstijl, en maken verslag van bijvoorbeeld losgeslagen feestjes en het betreden van verboden gebieden voor skate spots.

Verder zijn de bladen heel meegaand met de trends die zich binnen de straat cultuur afspelen. Zo worden er bijvoorbeeld kunstenaars/skaters/artiesten etc. Geïnterviewd.

Doordat het gratis bladen zijn staat er veel reclame in.

Deze bladen verschijnen 4 keer per jaar.

Vice:

De vice is voornamelijk te vinden in skate- en streetweatshops maar ook in muziek handels en trendsettende winkels.

Vice is een Trendsettendblad en behandelt: cd recensies, opinies, feest reviews, interviews met sterren en heeft actuele artikelen. Van onafhankelijke kunsten en popcultuur naar serieuse nieuwsonderwerpen. Van shokeren naar onderbouwde artikels en reportages.

Vice is het eerste gratis, internatinaal gedistrubeerde lifestyle tijdschrift op aarde.

Vice is meer dan alleen een magazine, Vice heeft ook een eigen muziek label, een online magazine en brengt films uit.

Vice bevat veel fotografie raportages, met af en toe een illustratie, veel beeld dus.

Het blad heeft veel reclame, wat niet gek is… omdat het gratis is. De reclame sluit perfect aan bij de doelgroep en maakt zo ook deel uit van het magazine

Het blad verschijnt 12 keer per jaar en is gratis.

Functie van het magazine:

Urban livestyle magazines hebben een hoog gehalte entertainment, behandelen de laatste muziek, films en gadgets (recenties) en zijn informatief.

Het verschil tussen de 3 zit hem bij Vice.

Reload en Rugged zijn minder actueel. Vice is een blad dat ook maandelijks uitkomt en een stuk actueeler. Ook heeft vice als belangrijk doel om trendsettend te zijn, wat ook weer in samenhang is met het actuelen.


Functie van het beeld

Weinig tot geen tekst op de cover. Dat is wat kenmerkend is van de Urban Livestyle Magazines. Maar hoe word er verder met beeld omgegaan in deze magazines en wat is de reden daarvan?

Rugged en Reload:

De Ruggend en Reload lijken zoveel op elkaar dat ik ze daarom hier samen behandel. De covers van deze bladen zijn een beetje rommelig. minder strak maar wel duidelijk. Vaak word er gekozen voor illustratie op de voorkant. Die de aandacht van de doelgroep trekt. Er worden veel illustraties en foto’s gebruikt in het blad omdat de doelgroep heel visueel is ingesteld.

De advertenties lijken in het blad te zijn samengesmolten je bekijkt ze niet zozeer als een advertentie maar als een onderdeel van het blad.

Vice:

Vice heeft vaak een aparte shockende of spraakmakende fotos op de cover staan dit is om de identiteit te versterken. De cover is een teaser voor de fotoreportage die in het blad staat.

In tegenstelling tot de rugged en reload is de vice een strak blad. met minder illustraties. Maar veel fotografie.

Het gebruik van beeld in vice heeft ook een inspirerende werking, en omdat het een gratis blad is kan je het goed gebruiken voor moodboard materiaal.

Techniek en materiaal

Als je door de Urban Livestyle magazines zijn geen doorsnee bladen, dit merk je als je er doorheen bladert. Maar hoe ziet het geheel er uit zodat er het aansluit bij de doelgroep.

Rugged:

Rugged heeft een handig formaat van 27 bij 21 cm. Hij gaat makkelijk mee in je blackbook of backpack. En heeft +/- 70 pagina’s per uitgave.

Het is een speels magazine waarvan de opmaak alle kanten opschiet. Door alle drukte is elke pagina een andere leeservaring en blijft het boeiend om in te bladeren.

Er wordt veel mixed media gebruikt in rugged. Een belangrijke regel is dat het er een beetje vies uitziet (verfvlekken, afgescheurde hoeken, tape, etc.)

De fotografie locaties spelen zich vaak af op vervallende gebieden, skateparken, graffiti muren en sfeerplekken.

Reload:

Reload is een wat groter magazine met het formaat van … bij … cm. Vice heeft +/- 60 pagina’s per uitgave. De opmaak kent veel speelse typografie dat vaak gemaakt is uit tape. Het blad heeft een redelijk strakke opmaak met weinig tot geen vrijstaande illustraties. Het meerdendeel van de afbeeldingen is gekaderd, wat ook weer rust van een drukke illustratie bewaard. Veel beeldmateriaal ziet er speels uit, maar de fotos van snowboarder, skaterboarder en wakeboarder bijvoorbeeld zien er helaas een stuk minder uit.

Reload verandert regelmatig van ontwerp dat word verzorgt door Ruben Pater, in het verleden was reload een magazine dat in je kontzak pasten.

Verder is reload een heel grafisch blad, waarvan de illustraties ook de grafisch ontwerpers gemaakt worden.

Vice:

Vice is een dik magazine van +/- 110 paginas, met een glossy cover. Het formaat is 21,3 x 27,6 cm.Vice heeft veel fotografie in het blad staan. Doordat het een trendsettend blad is, is het moeilijk te zien dat het toch om urban lifestyle gaat. Maar door het herkenbare vice logo krijgt het toch zijn plek.

Opdrachten:

Wie doet wat voor magazines en is het interessant voor ons als illustratoren? Alle 3 de bladen hebben een andere insteek qua opmaak.

Rugged:

Rugged is een blad dat veel illustratoren in dienst heeft, hier een aantal die vaker terug komen in het magazine:

Den Addison

Dr. Agon

Jens Buss

WonABC

Dave Decat

De opdrachten in Rugged zijn vaak voor een artikel, interview of de cover, maar soms ook een stukje promotie waar een illustrator een selectie werk kan showen.

De Artdirection word verzorgd door Thomas CPT Groeger – www.cpt73.com (met als assistent: babylion)

Reload:

Grid design word uitbesteed aan Ruben Pater van six degrees design. (hij vernieuwd het blad eens in de zoveel tijd.)

Het graphic design word verzorgt door Peter Palland en Job Rompa (www.getajob.nu)

Creative direction: Peter van Rhoon

De cover word altijd door een andere illustrator gemaakt, die ook verder in het blad word uitgelicht.

Voor illustratoren is er weinig werk in dit blad, dit komt omdat er vooral gekozen word voor grafisce illustraties (gemaakt door grafisch vormgevers).

Vice:

Ontwerp: inkubator.ca

Het beeld is altijd door verschillende vormgevers gemaakt.


Een kijkje in het magazine

Spreads uit Rugged



Spreads Uit Reload




Spreads uit Vice



Cover verslag