woensdag 29 september 2010

Laatste bespreking

Laatste les Wim:

Per groep een dossier maken.

We moeten hierbij op 3 dingen letten.

1. Ordening:

- Per persoon

- Gezamenlijke gedeeltes

- volgorde (bijvoorbeeld: - van moeilijk naar makkelijk, of doelgroepen bij elkaar)

2. Vormgeving:

- alles zelfde stijl

- nummering

- inhoudsopgave

3. Redactie:

- het hele dingen ontwerpen, voor de kijker makkelijk maken.

- Kaft: - titel, namen, onderdeel, jaartaal, beeld of niet, of zelf maken

- goede inleiding/voorwoord: kan in 3 zinnen.

- aanpak: hoe zijn we te werk gegaan, wat wel en wat niet gedaan.

- conslusies

- auteur vermelden, wie heeft wat geschreven/gedaan.

- verbanden leggen onderzoek

- bronnenlijst


Algemeen:

- Per stukje moeten we een inleiding schrijven. Zodat het verhaal lekker loopt.

- inhoud magazines

- waarom heb je gekozen om deze te onderzoeken

- waarom heten de bladen zoals ze heten. (wat betekent vice bijvoorbeeld, en waarom margriet.

- grote lijnen vergelijken


Verdeling:

Wie:

Wat:

Hoe / planning:

Tim

Cover maken

Donderdag foto’s

In de middag pauze.

Magazine meenemen,

Lieke neemt camera mee, en statief.


Lieke en Lennie

Ordening

Door alle info samen te voegen. Uiterlijk woensdag moet alles binnen zijn.

Lieke en Lennie hebben dit voor het weekend af.


Bart

aanpak

-


Rosanne

Inleiding

-


Tim, Rossane en bart

Dubbel check dossier

vrijdag dubbel checken.


Vergelijking magazines:
Conclusies
Voor de spirituele magazines zoals Flow en Happinez betaal je wat meer als de gemiddelde prijs van een tijdschrift. Hierdoor is er meer ruimte voor professionele illustratoren en minder ruimte voor reclame. Dit zijn interessante bladen voor illustratoren om voor te werken.
Op de covers van de wetenschapmagazines (Quest, Wetenschap in beeld, Zo zit dat) staat vaak veel informatie zodat de kijker direct weet wat er in het blad staat. Voor de oudere doelgroep binnen deze bladen wordt veel gebruik gemaakt van stockmateriaal (bestaande beelden die vaak hergebruikt worden). Dit betekent dat er minder werk is voor illustratoren en fotografen. Bij de jongerendoelgroep binnen de wetenschapsmagazines is het een must om illustraties te gebruiken, zodat de doelgroep geprikkeld wordt. Een voorbeeld hiervan is ‘Zo zit dat’.
Urban lifestyle magazines geven weinig informatie op de voorkant. Doordat de bladen meestal gratis zijn hoef je de mensen niet over te halen om deze bladen te kopen. Ze worden sneller meegenomen. De cover heeft voldoende aantrekkingskracht om de doelgroep te benaderen.
Voor de middelprijs magazines zoals de CosmoGirl, Glamour en Elle betaal je wat minder en daar krijg je vaak meer reclame voor terug. Er is weinig ruimte voor illustraties. Wat de fashionmagazines onderscheidt ten opzichte van de andere magazines zijn de felle kleuren die gebruikt worden. Op de cover wordt vaak een ideaal vrouwelijk beeld getoond.
De huisvrouwbladen zoals Libelle, Margriet en Flair gebruiken vaak dezelfde illustratoren voor hun uitgaven. Doordat deze illustratoren het tijdschrift in beslag nemen blijft er weinig tot geen ruimte over voor andere illustratoren.
De meeste geïmporteerde magazines in Nederland kosten meer dan de Nederlandse magazines.

dinsdag 28 september 2010

bespreking met groepje (vergelijken)

Doelgroep

Vergelijken

Flow duur magazine… daarom veel meer ruimte voor illustraties

Middelprijs magazine – minder ilustraties.

----

cover Vormgeving wetenshcap.. meteen veel info laten zien. Bij skatetijdschriften niet.

Omslag: verschillen

Urban magazines… geen info op voorkant – wetenschap wel.

Betaalde magazines moeten hun voorkant verkopen.

Cosmo bladen… heel veel reclame – amper illustraties

Weinig werk voor quest – veel stockfotos in wetenschap magazine

In zo zit dat staan wel een aantal illustraties

Meestal is een afbeelding een teaser om te lezen --- bij het mind magazine is de afbeeldingen een aanvulling op de tekst.

Cosmo – velle kleuren

Huisvrouw bladen hebben een illustrator structuur. Vaak dezelfde illustrator.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van een illustrater en een fotograaf – wat is goedkoper?

Omdat dat de opdracht verdeling in een magazine is.

woensdag 22 september 2010

Modetijdschriften:

Algemeen en Historie

De Glamour werd in 1939 opgericht in Amerika en heette toen The Glamour of Hollywood. In de V.S. richt de Glamour zich vooral op vrouwen tussen de 18 en 49, met een gemiddelde lezers leeftijd van 33,5 jaar. Daar is het formaat van de Glamour ook groter dan in Nederland. Sinds 1980 verkiest de glamour jaarlijks een “Glamour vrouw van het jaar”.
In April 2000 kwam het tijdschrift ook in Engeland. Alleen daar in het kleine formaat zoals wij die ook kennen. Met de bijhorende slogan: “Past in je leven net als in je handtas”.
Andere landen waar de Glamour verschijnt zijn: Zuid-Afrika (sinds 2004), Duitsland (2005), Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Rusland en Spanje. Er is ook een zusterblad Lucky, die uit wordt gegeven in Griekenland en Duitsland.
De Elle wordt maandelijks uitgebracht. In 1945 werd de Elle opgericht in Frankrijk voor Pierre Lazareff en zijn vrouw Helene Gordon, de naam is frans voor “zij”. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Hachette Fillipacchi Media.
Het stel Daniel Filipacchi en Jean-Luc Lagardere kochten in 1981 alle Hachette-tijdschriften op, waaronder Elle.
Elle werd eerst alleen uitgebracht in Amerika, maar daarna volgde velen andere edities en landen.
In 1989 verscheen de eerste Nederlandse versie. De verschillende edities hier zijn: Elle Eten, Elle wonen en Elle girl. Elle girl is ondertussen al opgeheven.
Cosmogirl! werd voor het eerst uitgegeven in 1999 in Amerika en speciaal op gericht voor tienermeiden. Het is een spin-off van de Cosmopolitan. Er staan zoals de andere twee de nieuwste mode in en heeft ook interviews en posters van beroemdheden en waargebeurden verhalen. Het blad heeft ook edities in Nederland, China, Hongkong en Indonesië.
CosmoGirl! wordt uitgegeven door Hearst Corporation. In Nederland heb je ook iederjaar de schoolspullen-lijn van het blad. Daarbij hoort een schoolagenda, etui, schriften, elastomapen enz. Ook wordt er ieder jaar de verkiezing Cosmogirl! Of the Year gehouden.

Doelgroep


De doelgroep van de Glamour is vooral gericht op jonge vrouwen. De Elle lijkt veel op de glamour en heeft ook ongeveer dezelfde doelgroep. Met een leeftijd van 20 tot 35 jaar. In beiden bladen zijn de nieuwste trends het belangrijkst, die trends zijn ook gericht op die leeftijd. Maar er is geen specifieke groep bij de die leeftijd die ze aanspreken, omdat ze zoveel mogelijke verschillende trends laten zien.
De Cosmogirl!, is vooral voor tienermeisjes. Daar is de mode ook wat “jonger”. En verhalen gaan dan ook vaak over problemen die je op een jongere leeftijd tegenkomt. Er is ook niet echt een specifieke groep die ze willen aanspreken.
Alle drie de bladen worden veel gelezen door vaak trendgevoelige vrouwen, maar zoeken nog wel een voorbeeld om zichzelf na te "maken". Er worden dan ook veel een ideale vrouwelijk beeld geschetst.

Praktijkcontext


De praktijkcontexten van de Elle, Cosmogirl en de Glamour zijn hetzelfde. Hoewel de Glamour meer over mode gaat dan de andere twee.
Ze zijn vooral commercieel gericht, in elk blad staat de nieuwste kleding, make-up sieraden enz. aangeprijst, zodat de lezer tot kopen aangezet worden. Bijvoorbeeld de nieuwste jurk van chanel laten ze zien, maar die is vaak weer te duur, dus laten ze verschillende, betaalbare opties zien. Bij die opties staan dan ook de prijs van het artikel en waar je het kan kopen.
Naast commercieel hebben ze ook een sterk entertainment en informatief tintje. Dat komt door de vele interviews met sterren of bijvoorbeeld mensen met een apart vak, de nieuwste roddels, tips voor bijvoorbeeld afvallen, etc..


Functie van het beeld

De cover van alle drie de bladen zijn vooral met flashy kleuren. Ze vallen op. Bij de Cosmogirl! staat vaak een foto van de ster waarvan een interview in de magazine staat. Bij de Glamour en de Elle staat er een foto van een model die de nieuwste trend qua kleding showt. Bij alle drie staat er ook nog de hoofdpunten die in het blad te lezen of te zien zijn.
De functie van de afbeeldingen die in de Glamour, Cosmogirl! en de Elle staan zijn hetzelfde. Ze zijn er vooral om tot kopen aan te zetten. Bijvoorbeeld de nieuwste de broek laten zien, zodat jij als jij de broek leuk vind naar de winkel kan gaan om hem te kopen. In het blad staat ook heel veel reclame. Andere beelden bij, bijvoorbeeld portretten van de mensen die worden geïnterviewd. Die beelden moeten vooral tot lezen aan zetten, de aandacht trekken.
In het algemeen staan er amper illustraties in. Vooral foto's. De illustraties die erin staan zijn er om de aandacht te trekken voor het artikel die erbij staat, maar echt veel voegen ze niet toe. Ze zijn meer decoratief.

Actualiteit


Een Glamour, Elle of Cosmogirl! van 3 jaar geleden, zal nu helemaal niet relevant meer zijn. Ook als je artikelen van 3 jaar geleden nu zou hergebruiken, zou dat niet meer kunnen. Omdat het een mode blad is moet er elke keer weer het nieuwste in staan, want de mode verandert met elk seizoen.
Ook de zelfhulptips gaan vaak mee de trends, dus die moeten ook steeds worden aangepast. Zoals een nieuwe trend in het afvallen.

Wetenschappelijke magazines

Quest – vraag en antwoord 2009

Doelgroep:
Quest wordt voornamelijk gelezen door mannen (57%) in de leeftijdsklasse 25 tot 49 jaar (54%). 52% behoort tot de 2 hoogste welstandsklassen, W1 en W2. Het merendeel heeft dan ook een bovenmodaal inkomen.

Ze kopen graag het nieuwste van het nieuwste wat betreft audio-video en kijken graag in de winkel naar audio-visuele apparaten. Ze geven daaraan dan ook meer uit dan de gemiddelde Nederlander. Ook aan cosmetica, computers en boeken/dvd’s en video’s spenderen zij meer dan gemiddeld.

In hun vrije tijd bezoeken ze regelmatig een (duur) restaurant, het casino, schouwburg/theater en/of een popconcert. Winkelen en fotograferen behoren ook tot hun favoriete bezigheden. Op vakantie gaan ze ook vaak. Dit kan zijn op strand- of een natuur vakantie dan wel een stedentrip, ook recreatieparken zijn in trek bij deze groep.

Beeld:
Er zijn nog verrassend veel illustratieve beelden te vinden in deze Quest, in plaats van alleen maar fotografische beelden. Wel zijn er overduidelijk meer foto’s gebruikt dan illustraties. Deze beelden maken de artikelen interessant om naar te kijken; ze vermaken je met humor, ze geven je informatie of ze geven een impressie van het onderwerp.

Enkele illustratoren die te vinden waren in dit blad:
- Milo Rottinghuis (Art Associates):

Heeft een heel duidelijk eigen tekenstijl, en gebruikt vaak humoristische elementen, zijn illustraties zijn meerdere malen terug te vinden in dit blad.

- Barbara Moget:

Barbara Moget werkt voornamelijk met collagetechnieken, haar werk is hier makkelijk aan te herkennen.


- Michiel van de Pol:

Vond ik de meest interessante illustrator die ik in de Quest kon vinden, in de Quest was zijn illustratie: simpel, helder, duidelijk en goed uitgewerkt. In andere werken van hem laat hij geniaal flauwe humor zien waar ik wel van hou. Ik vind hem persoonlijk een zeer inspirerende illustrator, die ik de komende tijd nog in de gaten zal houden. Tegenwoordig publiceert hij elke dag een nieuwe illustratie op de site van het tv-programma: “De Wereld Draait Door”.


Wat verder op valt qua beeld in het blad, is dat het voornamelijk bestaat uit bestaand fotografisch beeld, die niet speciaal voor het artikel zijn gemaakt en voornamelijk als verduidelijking voor het artikel functioneren.

Context:
Je zou zeggen dat het nogal een educatief blad is, omdat er leerzame onderwerpen worden behandeld. Toch zou ik dit blad meer tot de categorie commercieel/entertainment benoemen, of zoals dit blad zichzelf vernoemt tot “braintainment”. Omdat de hoofdzaak het vermaken van de mens is.
De kaft van deze uitvoering, heeft een spiegelend glanzend materiaal als achtergrond. Enkele titels en bijbehorende beelden staan op de kaft gedrukt, hierdoor trekt het blad mensen aan, ze worden nieuwsgierig gemaakt door de vragen die in de titels gesteld worden, het zijn vragen die elk persoon zich af zou kunnen vragen. Zo worden ze nog meer gestimuleerd het blad te kopen, en zo achter het antwoord te komen.
Quest is een blad vol wetenschappelijke feiten en weetjes. Deze vraag en antwoord editie van 2009 telt 113 bladzijden. De lay-out van dit blad lijkt sterk op die van een gemiddeld “roddelblad”, de indeling van artikels en beelden neigen sterk naar dergelijke bladen, in dit geval vooral ook de kaft, je word overdonderd door vragen waar je misschien altijd al het antwoord van wilde weten.

Thema:
Dit blad behoord zonder twijfel tot de categorie wetenschap, maar dan wel met een zeer hoge entertainende waarde (in verhouding tot andere wetenschappelijke bladen).

ZO?! Zit Dat

Doelgroep:
De lezers van ZoZitDat zijn voornamelijk jongens tussen de 9 en 15 jaar, ongeveer 30% van de lezers bestaat uit meisjes. ZoZitDat-lezers zijn leergierig, slim, verbaal vaardig en betrokken, maar niet per se nerd. Eigenlijk wil iedereen wel stiekem weten hoe het zit! Ouders lezen vaak mee met hun kinderen en leraren gebruiken het blad tijdens hun lessen in de klas.

Beeld:
Dit blad staat vol met beelden, vooral zijn er veel fotografische beelden te vinden, maar toch zit er op vele pagina’s een illustratief beeld in verwerkt. De beelden overlappen elkaar vaak en staan vermengd met de tekst. Er word gebruik gemaakt van felle/opvallende kleuren, dit maakt het naar mijn mening nogal druk, maar voor de kinderen werkt dit natuurlijk wel heel goed. De (fotografische) beelden geven een verduidelijking van het artikel, of laten gewoonweg het onderwerp zien (bijv.: De schildpad, met een standaard foto van de betreffende schildpad). De illustraties voegen wat humor toe aan de onderwerpen, dit is zeer belangrijk om de doelgroep van dit blad te laten boeien en nog sterker de aandacht te trekken. Er is een hoofdfiguurtje (getekend), die regelmatig weer terug te vinden is op de bladzijden, dit figuurtje beleefd als het ware al de besproken onderwerpen in het blad. Dit maakt het voor kinderen nog leuker om het blad te lezen.

Enkele illustratoren/instellingen voor vormgeving, die te vinden zijn in dit blad:
- Jan Vriends:

Maakt de vaste strips/illustraties voor dit blad, hij heeft het figuurtje vormgegeven dat het hoofdpersonage van het blad is.
- De huurlingen design:
www.dehuurlingen.nl
Doet de algemene vormgeving voor dit blad.

Context:
Dit is een vrij educatief blad, er staan onderwerpen in die in de basisschool behandeld zouden kunnen worden. Kinderen leren hier werkelijk iets van, en geeft hen meer kennis van de wereld. Tegelijk worden ze ook vermaakt door de humor en leuke grapjes die in de illustraties verwerkt zijn, ook is er op de achterkant een strip te vinden, zoals bij veel jeugdbladen te vinden is.
Dit blad heeft een opvallende cover, waar al gelijk aan te zien is voor welk doelgroep dit blad bedoeld is. De vormgeving is simpel, divers, kleurrijk en druk. Er word gebruik gemaakt van veel verschillende lettertypen, in tegenstelling tot vele andere magazines, die vaak maar een beperkt aantal gebruiken. De reclame die gemaakt word in dit blad is gericht tot gadgets en speelgoed die op dit moment populair zijn.
Dit blad verschijnt een keer in de maand, en gebruikt onderwerpen die vooral interessant zijn voor de jeugd, er staan spectaculaire onderwerpen in zoals: vuurspuwers en glaseters, maar ook: sport, puzzels, quizzen, humor, doe-het-zelf, en veel weetjes zijn in dit blad te vinden.

Thema:
Dit is een educatief wetenschappelijk blad. Zeer geschikt voor jeugd van 9 tot 15 jaar. Scholen zouden dit blad kunnen gebruiken om kinderen meer kennis van de wereld te geven.

Wetenschap in beeld

Doelgroep:
Wetenschap in beeld, word voornamelijk gelezen door mannen, in de leeftijdsgroep van 25 tot 55. De doelgroep neemt de wetenschap serieuzer dan een gemiddeld persoon. Vooral voor leraren/studenten in de biologie en scheikunde sector lezen dit blad. De doelgroep verdiept zich regelmatig in onderwerpen als het heelal, het menselijk lichaam, cultuur, geschiedenis en natuur.

Beeld:
Dit blad verzamelt beeldmateriaal van de beste fotografen en fotobanken ter wereld. Het tijdschrift staat bovendien bekend om zijn unieke illustraties. Ingewikkelde materie die met woorden soms moeilijk uit te leggen is, wordt in deze illustraties helder verbeeld. Vooral illustraties die niets meer dan informatie en verheldering geven op momenten wanneer een foto tekort schiet. In dit blad zijn dan ook geen echte illustratoren te vinden, de illustraties zijn meer zoals die in bijvoorbeeld een biologieboek. Al vind ik ze zelf minder interessant omdat er geen meerwaarde in zit. Dit vind ik jammer, zelfs geen klein stripje voor het komische effect. Dit blad is heel strak en serieus vormgegeven, alleen maar fotobeelden en infographic-achtige illustraties.

Context:
Wetenschap in Beeld is een internationaal populairwetenschappelijk tijdschrift.
In Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland komt het tijdschrift elke drie weken uit. In IJsland verschijnt het blad 14 keer per jaar. In Letland, Griekenland, Litouwen, Nederland en België verschijnt het tijdschrift 12 keer per jaar. In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland komt het blad 6 keer per jaar uit.
Wetenschap in Beeld informeert zijn lezers over het toonaangevende onderzoek in de wereld, in alle takken van de wetenschap. De artikelen in het tijdschrift ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de redactie en deskundigen op de diverse wetenschappelijke gebieden. Wetenschap in beeld, is een serieus blad, je kunt je hier verdiepen in verschillende wetenschappelijke kwesties. Je moet uit jezelf al wel geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen, anders is dit blad waarschijnlijk niet interessant. De vormgeving ervan is strak en duidelijk, de kaft is overzichtelijk ingedeeld, er is duidelijk te zien wat er in dit blad te vinden is, zo kun je ook makkelijker beslissen of dit blad iets voor jou is of niet.

Thema:
Wetenschap in beeld is een educatief wetenschappelijk blad, dat zichzelf ook benoemd tot een populairwetenschappelijk tijdschrift. Het is in vergelijking met andere wetenschappelijke bladen wat serieuzer en misschien daardoor ook interessanter voor mensen die zich qua werk of studie al wat verder georiënteerd hebben in de wetenschap.

Deel Lieke

Doelgroepen magazines

Een doelgroep is een begrip dat vooral erg veel gebruikt wordt in politieke en marketingcampagnes.
De doelgroep is dat deel van de bevolking waarbij een gedragsverandering tot stand zou moeten komen. Vaak gaat het over een groep mensen of organisaties die een aantal relevante kenmerken gemeenschappelijk hebben.
In de marketing kunnen doelgroepen onder meer gedefinieerd worden in termen van leeftijd, geslacht, uitgavenpatroon, opleidingsniveau of rijkdom. In de politiek spelen vaak ook kenmerken als levensovertuiging of maatschappelijke positie een grote rol. In de politiek of in een bestuur kan een doelgroep bepaald worden op het vertonen van een bepaald gedrag waarvan men bijsturing of wijziging wenst.
Het definiëren van een doelgroep kan helpen om een campagne of het beleid vorm te geven. De boodschap moet de doelgroep bereiken.
Bij het kiezen van een doelgroep is zorgvuldigheid vereist. In een te breed gedefinieerde doelgroep zal niemand zich echt aangesproken voelen. Vaak wordt de doelgroep dan zo groot dat het niet meer te overzien is. Een oplossing daarvoor kan zijn dat er meerdere doelgroepen benoemd worden en daar het product of dienst op afstemmen.
Er zijn magazines die inspelen op de algemene actualiteit. Ze brengen dezelfde onderwerpen en thema’s als dagbladen, maar zijn toch voorzien van meer duiding en achtergrond.
Maar er bestaan ook magazines met een duidelijk omschreven doelgroep. Daarbij kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan leeftijd, culturele groepen, specifieke belangstellingen, politieke interesse/voorkeur, geloof, mentaliteit etc. De inhoud van een magazine is toegesneden op de desbetreffende doelgroep.
Er zijn vier verschillende categorieën binnen de magazines. Dit zijn de publieksbladen, waarbij bijvoorbeeld damesbladen, opiniebladen en dagbladen zijn ingedeeld. Daarnaast zijn er vakbladen, daarbij horen bijvoorbeeld het personeelsbeleid en de automatisering gids. Bedrijfsbladen zijn gericht op personeel, klanten, kleden, donateurs van een organisatie. Een voorbeeld hiervan is het WNF. Ook zijn er academische tijdschriften, dit zijn de literaire en wetenschappelijke tijdschriften, zoals Nature of the Lancet.
Binnen deze verschillende categorieën kunnen er doelgroepen worden ingedeeld. Bij leeftijdscategorie horen bijvoorbeeld kleuters (Bobo), kinderen (Tina), tieners (Hitkrant), jongvolwassenen (Nrc Next) en ouderen (Plus Magazine). Bij de categorie belangstelling zijn ook weer een aantal doelgroepen onderverdeeld. Zoals lifestyle, kunst, sport, auto’s, erotiek, dieren, muziek, computer, literatuur en bijvoorbeeld mode. Bij sociaal-culturele groepering zijn er ook verschillende doelgroepen aanwezig. Zo heb je sekse, seksuele geaardheid, opleidingsniveau, religie, politieke overtuiging, zuilen, etnische afkomst en bijvoorbeeld de regio.

Ik ga onderzoek naar het magazine ‘Happinez’ en kijken welke doelgroep hierop van toepassing is.
Happinez is een magazine voor mensen die geïnteresseerd zijn in zingeving en verdieping in combinatie met een stijlvolle, pure manier van leven. Het tijdschrift laat de lezer op een toegankelijke wijze kennis maken met een zeer breed aanbod van onderwerpen op het gebied van spiritualiteit, wijsheid en psychologie.
Het voegt dimensie toe aan thema’s als werken, wonen, reizen, voeding, natuur, leven, kunst en cultuur. Happinez is een blad inhoud dat de lezer wil inspireren met reportages, interviews en achtergrondartikelen. Het magazine kent een bijzondere vormgeving.
Happinez is een mindstyle magazine. Dit slaat de brug tussen hoofd en hart, en tussen uiterlijke en innerlijke schoonheid.
De Happinez lezers zijn eigentijdse vrouwen van tussen de 29 en 55 jaar. Ze staan veelal bewust in het leven en zijn op een hele brede manier bezig met zelfontwikkeling en geestelijke groei. Deze groep staat open voor verdieping en zingeving, en willen genieten en houden van een stijlvolle manier van leven.
Deze lezers zijn hoog opgeleid en bevinden zich vaak in de hogere welstandsklasse. Het zijn ondernemende mensen en actief. 83 procent is werkzaam. Zowel fulltime als parttime. Onder de doelgroep is het aantal alleenstaanden, samenwonenden en meerpersoons huishoudens redelijk verdeeld. Hun vrije tijd besteden ze graag aan lezen, wandelen, koken of fietsen in de natuur. Ze zijn erg sociaal, hebben veel vrienden, houden van muziek, theater, kunst en cultuur en gaan regelmatig op vakantie. Voor de lezers van de Happinez is comfort, uitstraling en sfeer belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in woonideeën, reizen, kunst en cultuur, mode en in spiritualiteit, gezondheid, psychologie, homeopathie en in een natuurlijke manier van leven.

Doelgroep Flow
De Flow is een tijdschrift voor vrouwen die heel graag wat meer tijd voor zichzelf willen. Voor vrouwen die op zoek zijn naar authenticiteit en rust. Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest of karakter. Deze vrouwen willen even geen trends, ze willen het leven even net wat anders aanpakken als de standaard vrouw. Ze willen nuchtere en praktische oplossingen zoeken voor dat overvolle bestaan.
De Flow richt zich op alle vrouwen van ongeveer 30 tot 45 jaar in Nederland. De vrouwen die dit tijdschrift lezen zijn relatief hoog opgeleid, werkend en hebben vaak kinderen. Ze zijn verantwoordelijk, ondernemend en sociaal. Ze lezen dit tijdschrift omdat het rust brengt, hen blij maakt, praktische oplossingen biedt, relativeert en een glimlach tovert.

Doelgroep MIND Magazine
De lezers van MIND magazine houden van het leven. Ze geven om het leven en vinden het fijn om zichzelf en anderen te kunnen begrijpen. Zo krijgen ze meer grip op hun eigen leven en is het dus mogelijk een zinvoller en leuker leven te leiden. De lezers zijn geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en wat de resultaten daarvan kunnen betekenen voor het persoonlijk leven. Ze willen graag genieten en zingeving is daarin een belangrijk begrip. De lezers zijn zich bewust van henzelf in relaties met anderen en MIND magazine kan hen daarbij coachen. Je goed voelen betekent voor de MIND magazine lezer dat ze er gezond en mooi uitzien. Zij wil graag in haar tijdschrift daarover lezen, omdat ze weet dat de uitgangspunten van MIND magazine altijd inhoudelijk zijn.
Deze vrouwelijke lezers zijn gemiddeld 36 jaar en hebben een bovenmodaal gezinsinkomen. Ze staan vaak positief en zelfbewust in het lezen. Zijn veel bezig met lichaam en geest en ze zijn nieuwsgierig en trendgevoelig. Altijd in voor nieuwe dingen. Deze mensen hebben vaak een goed contact met partner, familie en vrienden. Ze hebben een brede interesse en willen alles uit het leven halen. Ze houden van kwaliteit, luxe en comfort.

Citaten

Happinez:
Gevoel maakt de verbinding
Gevoel beweegt, de hele dag, als water van de zee.
Mededogen is meeleven, medelijden is het met een ander te doen hebben.
Wat is goed? En wat is kwaad? Als zelfs de oppergod het niet weet, wie dan wel?
Bewust contact met je huid maakt van alledaagse handelingen iets bijzonders.
Wat heb jij bij te dragen aan de wereld?


Flow
Beter een goede vriend dan een nare ex
Ik kan rustig een avond bank doorbrengen met een kookboek
Per dag hebben we 50.000 gedachten, waarvan 70 procent negatief is. Alleen maar positief denken kost veel energie.
Raak de zee aan, kijk naar de lucht
Voel een bal energie


MIND Magazine
Psychologie voor een leuker leven
Dat had je niet hoeven doen – maar waarom deed je het dan?
Alles zo vanzelf laten gaan, dat het lijkt alsof het geen moeite kost.
Rust en ruimte

Je merkt dat deze citaten uit de verschillende tijdschriften je aan het denken zetten. Ze geven je een bepaalde blik op de wereld en willen dat je hierover gaat door denken. Veelal zijn het vragen waar geen direct antwoord op te vinden is. De magazines geven door hun teksten een heel poëtische manier van kijken op het leven weer. Er moet over nagedacht worden en dit is wat de mensen ook zullen doen. Ze staan stil bij hetgeen dat zij lezen.

Functie van het beeld

Happinez

De kaft van de Happinez zorgt ervoor dat de sfeer en inhoud van het blad duidelijk worden weergegeven. Vaak staat er een spiritueel symbool op de kaft met een bepaald gevoel daarbij geschreven. Hierdoor wil de uitgeverij dat de doelgroep van dit blad direct een beeld van het magazine krijgt.
De foto’s die in het blad staan geïllustreerd hebben vaak hele zachte tinten. Ze zijn wat zweverig en dromerig en sluiten goed aan bij de geschreven tekst. De functie van de foto’s is om de tekst te versterken. De foto’s stralen echtheid uit, het lijkt niet in scène gezet.
Qua illustraties geldt dit eigenlijk hetzelfde. De illustraties geven de geschreven tekst weer en proberen dit te versterken. Studio Ping is een illustrator die veel voorkomt in de Happinez. Weggedoken dieren, verkleurde papiertjes, een koopzieke boedha, vliegmachines zonder motor, een lekkende theepot met bewoners van suiker, ansichtkaarten uit vervlogen tijden. In de wereld van Ping gaat alles samen en is alles mogelijk.

Flow
De beelden in Flow zijn toch weer verschillend ten opzichte van de Happinez. De beelden in Flow stralen meer positiviteit uit. Het lijkt alsof de beelden een minder zwaar gevoel willen overbrengen en het wordt allemaal wat luchtiger getoond. Nog steeds gelden de beelden als een versterking van de geschreven tekst. De beelden in Flow zijn er vooral om het magazine wat op te fleuren. Veel kleur wordt er gebruikt om de positiviteit te laten zien en om de lezers te laten stralen. Flow kent vooral heel veel illustraties en minder foto’s. De beelden zorgen voor een opwekkend gevoel, wanneer je het magazine bekijkt krijg je door alle vrolijke fijne kleuren een sprankelend gevoel, en dit is wat de uitgeverij natuurlijk wil overbrengen met dit blad.

MIND magazine
In MIND Magazine zijn de beelden weer heel verschillend ten opzichte van de andere twee tijdschriften. MIND magazine heeft de beelden wat meer in scène gezet. Op de covers staan vrijwel altijd lachende vrouwen. Of vrouwen die een spirituele handeling verrichten. Ook hierbij wordt het meteen duidelijk wat de inhoud van het magazine betreft. Dit is een goede manier om de doelgroep meteen een kijkje in het magazine te geven. De beelden zijn wat serieus en versterken op hun eigen manier de tekstinhoud. Door de beelden in dit magazine krijg je net dat extra beetje meer informatie.

Context

Happinez
Happinez voegt dimensie toe aan thema’s als werken, wonen, gezondheid, reizen, natuur, kunst en cultuur. Het is een magazine met inhoud dat de lezer wil inspireren. Door interviews met prachtige fotografie en andere illustraties probeert het de lezer informatie te geven en hen hierdoor ook te laten inspireren. Het is ook een magazine ter ontspanning. Het geeft de lezer de mogelijkheid even lekker onderuitgezakt te beginnen met lezen en te genieten van de beelden die het magazine te bieden heeft.

Flow
Ook de Flow is een blad ter inspiratie. De lezers krijgen een positief gevoel en krijgen hierdoor zin om zelf weer dingen te ondernemen. Door de foto’s van prachtige bezienswaardigheden krijgen mensen zin er op uit te trekken. Door de mooie illustraties krijgen mensen zin te gaan schilderen. Ook ontspanning is een belangrijk begrip bij dit tijdschrift. Mensen kunnen in hun vrije tijd even heerlijk onderuit genieten van de verhalen en beelden die Flow te bieden heeft.

MIND Magazine
Vindt het belangrijk dat de lezers betrokken raken bij het magazine. Maar het heeft dezelfde doelen als Happinez en Flow. Het wil de lezers ontspanning bieden tijdens het lezen van het blad. Het geeft tips van een spirituele manier van leven. Het geeft de lezers informatie over hoe zij deze manier van leven kunnen bereiken. Dit werkt als inspiratiebron.

Huisvrouwen

De ‘Huisvrouwenbladen’

Ik neem de volgende tijdschriften onder de loep: de Libelle, de Margriet en de Flair.

Algemeen en Historie
De Libelle is inmiddels al een vrij oud Nederlands magazine. Het tijdschrift kwam voor het eerst uit in 1934. In deze tijd kwam de massacultuur op, denk aan de ‘soaps’ en het eten in blik en de TV. Alles werd veel commerciëler en gericht op de massa. Vrouwen deden het huishouden, keken tv-reclames en lazen dus ook tijdschriften. Libelle heeft veel binding met haar lezeressen. Zo kunnen vrouwen bijvoorbeeld brieven en columns lezen en insturen.

Margriet verscheen voor het eerst in 1938 en heeft zich ontwikkeld tot een van de populairste vrouwenbladen. Margriet deelt emoties, ontspant en biedt een grote hoeveelheid aan (lifestyle) inspiratie.


Uitgeverij van de Libelle, Margriet en de Flair is Sanoma. 'Sanoma Uitgevers B.V.' geeft 74 tijdschriften uit, beheert 180 websites en 15 mobiele sites. Het is de grootste uitgever van multimedia in Nederland. Het bedrijf heeft 1000 werknemers die in Hoofddorp op de redacties en ondersteunende afdelingen werken. In Nederland heeft Sanoma het grootse marktaandeel in de tijdschriftensector.


Doelgroep

Het tijdschrift Libelle is gericht op vrouwen tussen de 25 en de 55 jaar. Het representeert een gemiddelde Nederlandse huisvrouw. Daarmee wordt meestal een ‘meerpersoonshuishouden’ bedoeld; een vrouw die zorgt voor haar man en/of kind(eren). Ze geniet van het ouderschap en stelt haar gezin voorop. De lezeres is eigentijds en hecht veel waarde aan de toekomst van haar gezin. De lezeres is eigentijds, staat actief in het leven en onderneemt graag dingen samen met anderen. Ze heeft over het algemeen interesse voor uiterlijke verzorging, winkelen, mode, wooninrichting, decoratie en tuinieren. Ook is er belangstelling voor koken, wat ze vrijwel dagelijks doet. Verder staan er ook vakantie en uitjes in voor haar en haar gezin. In de Libelle zijn ook veel columns en ingestuurde brieven te lezen over en door andere huisvrouwen, waarin staat wat zij meemaken en hun eigen ervaringen van het vrouw-zijn.

Het tijdschrift Margriet richt zich op vrouwen tussen de 35 en de 65 jaar. Ook dit blad representeert de huisvrouw, en de vrouw maakt deel uit van een meerpersoonshuishouden. Wel zie je dat het tijdschrift Margriet een iets wat oudere doelgroep heeft, het blad richt zich ook wel op vrouwen die haar gezin voor op stellen, maar tegelijkertijd is ook bekend dat van de lezeressen meer dan 60 procent parttime werkt. De lezeres hecht waarde aan een goede sfeer in huis, gastvrijheid en onderhouding van contacten. De is geïnteresseerd in uiterlijk, maar in toenemende mate. De lezeres staat open voor ideeën en nieuwe mogelijkheden, ze is zelfstandig, uitgebalanceerd en weet wat ze wil. Doordeweeks kookt de vrouw makkelijk, voor gasten wordt extra gewerkt. Het tijdschrift Margriet richt zich dus op de wat oudere en serieuzere groep huisvrouwen.

Het tijdschrift Flair richt zich op vrouwen tussen de 25 en de 40, en is een actieve en opgewekte ‘dertiger’. Haar leven bestaat uit meestal een relatie, een familie en vriendenkring waar veel lief en leed mee wordt gedeeld. De lezeres denkt na over het moederschap of is moeder van jonge kinderen. Ze is geen carrièrevrouw maar werkt voor haar plezier. De vrouw is emotioneel ingesteld, staat positief in het leven en is open. Ze is voornamelijk gericht op haar directe omgeving en blijft op de hoogte van alle trends. De lezeres is geïnteresseerd in mode, winkelen, uitgaan, muziek, films, romantiek en koken. De Flair richt zich vooral op de jonge, beginnende groep huisvrouwen.

Praktijkcontext

De Libelle, de Margriet en de Flair zijn tijdschriften ter ontspanning. De was is in de machine, de kinderen zijn naar school en zo komen de tijdschriften op schoot.

De Libelle is een blad met een sterke binding met de lezeres. Het geeft de huisvrouw tips, over hoe ze het huis prettiger in kan richten, verzorgingstips voor haar gezin, leuke uitjes waar ze op een vrije zondag met zijn allen naar toe kunnen gaan. Wekelijks ontvangt de redactie allerlei berichten van lezeressen over hun huiselijke leven. Door de jaren heen heeft de Libelle ook een ontwikkeling gekend; zo was het bijvoorbeeld in de jaren vijftig en zestig zeer gericht op kleding, recepten en feuilletons (dat zijn verhalen die op elkaar aansluiten en elke week verschijnen om mensen aan het magazine te laten binden). In de jaren zeventig en tachtig is het een huisvrouwenmagazine, met veel tips over de maatschappij en opvoeding.

Het tijdschrift Margriet ziet het persoonlijke contact met de lezeres als het belangrijkste kenmerk. Het tijdschrift is voor de vrouw ontspanning, maar ook een inspiratiebron. De lezeressen zijn actief, open en betrokken. Net als de Libelle zie je veel ingestuurde brieven en verhalen waar aan de lezeressen zich kunnen meten.

Het tijdschrift Flair biedt inspiratie en ontspanning aan vrouwen rond de 30. In het magazine staat vooral het ‘Wij-gevoel’ centraal, net als dat de vrouw wordt omringt door vrienden en familie. Het blad is toegankelijk omdat het vooral ook de lezeressen aan het woord laat, net zoals bij Margriet en Libelle. De Flair-lezeres zit midden in een levensfase waarin veel beslissingen worden genomen en Flair helpt haar daarbij. Het tijdschrift biedt veel mogelijkheden voor de jonge huisvrouw.


De Functie van het Beeld

De functie van de beelden in de bovengenoemde tijdschriften is dat vrouwen zich op een fijne, luchtige manier met de afbeelden kunnen identificeren. Op een grappige hun gezin kunnen terugzien, in een stripje bijvoorbeeld. Ze zien een vrolijk, lachende familie, zo willen hun ook zijn. Ook staan er veel foto’s in van andere vrouwen en soms ook gezinnen. De huisvrouwen meten zich als het waren met de afbeeldingen die in het blad staan, zodat ze hun eigen identiteit versterken. Er staan plaatjes in van iets stevigere vrouwen, of vrouwen met grijs haar, maar allemaal lachen ze en zijn ze even gelukkig en positief in het leven. Er staan ook leuke foto’s en afbeeldingen in van belangstellende items, zoals modeplaatjes en kleding, inrichting, servies, uitjes en vakanties.

Er staan weldegelijk illustraties in de vrouwenbladen. Een zeer bekend voorbeeld: De illustraties van Marjolein Bastin, wekelijks in de Libelle. Al vanaf 1974 maakt zij aquarellen voor het blad. Ze heeft haar eigen natuurpagina waar elke week mooie plaatjes verschenen van vogeltjes, bloemen en konijntjes.
De illustraties van de wereld vol heerlijke natuur van Marjolein Bastin passen goed blij de Libelle. Het fijne gevoel wat zij heel duidelijk weergeeft bij de kleine wereld van insecten, dieren en planten doet de huisvrouw denken aan haar heerlijke thuis. Hoe mooi de natuur wordt weergegeven wordt al snel weerspiegeld aan hoe mooi de wereld nou eigenlijk is. Door de wonderlijke illustraties van Bastin komt je een dag vol liefde tegemoet.
De techniek en materialen die Bastin gebruikt is aquarel. Ze is hier uitermate goed in en dit kenmerkt ook haar stijl als illustratrice. De precieze lijntjes en uitsparingen, het ziet er heel verzorgt uit, en hiermee wordt een hele duidelijke sfeer gecreëerd.

De illustraties van Jan Kruis, bekend van Jan, Jans en de kinderen, zijn ook een bekend voorbeeld. Jan, Jans en de kinderen is een lachwekkende strip die wekelijks verschijnt in het blad Libelle. In Jan, Jans en de kinderen staat het dagelijks leven centraal. De strip gaat over een gezin met een vader en moeder (Jan en Jans) en drie kinderen (Karlijn, Catootje en Gertje). Verder zijn er natuurlijk de huisdieren (Lotje, Loedertje en de Rode Kater) en vrienden en familie.
In de strip worden vaak herkenbare situaties uitgebeeld die veel voorkomen in gezinnen. Tekenaar Jan Kruis baseerde dan ook veel stripverhalen op gebeurtenissen in zijn eigen gezin en omgeving. Veel vrouwen herkennen zichzelf of iemand anders in de strips. Verder speelt de afwisseling tussen de humor van Catootje en Jeroentje en de serieuze verhalen van de Rode Kater ook vast een rol.
De strip Jan, Jans en de kinderen past goed bij de Libelle omdat Het gaat om een gezin. Precies datgene waar de doelgroep ‘huisvrouwen’ veel aandacht aan hechten. Grappige, luchtige, leuke avonturen van een hechte familie.
Jan Kruis maakt duidelijke afbeeldingen, tegenwoordig wordt het door een bedrijf voortgezet en is hij zelf met pensioen. De techniek en materialen zijn voornamelijk de computer. Alles wordt strak ingekleurd zoals bij de meeste strips, zodat de strip duidelijk naar voren komt.

Een voorbeeld uit de Margriet zijn de illustraties van Gerrit de Jager. Hij bedacht ‘Huib en Mik’, een stripje. Het is op een eenvoudige manier getekend en gaat over een werkende man en vrouw. De lezers kruipen in het ‘normale’ leven van dit gezin. Later krijgen de twee nog een eigenwijs kindje, ‘Zusje’ genaamd. Eigenlijk heeft dit stripje de zelfde functies als Jan, Jans en de kinderen. Vrouwen lezen de humoristische stripjes over een familie en herkennen de situaties.
De Jager heeft een duidelijke eigen stijl van striptekenen. Heel erg vereenvoudigde tekeningetjes, een soort karikaturen. Het is ingekleurd op de computer en is daarom heel eenvoudig en duidelijk. De humor komt door zijn grappige tekenstijl wel erg goed naar boven.

Urban Livestyle magazines

Soort magazine: Urban Livestyle magazines

Behandelt: Rugged, Reload en Vice.

Overige magazines:

Doelgroep:

Rugged

Straat cultuur met name de extreme sporters(skateboarders, Bmx’ers, inliners) Binnen deze doelgroep zitten ook een hoop mensen die zichzelf met graffiti/street art bezig houden. Deze lifestyle heeft ook zijn kleding identiteit.

Leeftijdscategorie: 12 tot 35.

80% man

RELOAD

Reload is een boardlifestyle magazine dat gratis word gedistrubeerd in een zelfstandig netwerk van; skate-, snow-, surf en lifestylewinkels, poppodia, indoor sneeuwbanen, de 4 grote indoorskateparken, snow- en surfcamps, events en zomers ook naar geselecteerde strandtenten en watersportcentra.

Leeftijdscategorie: 18-28 jaar

80% man.

VICE

Vice word over 15 landen verspreid en heeft daarmee dus een doelgroep over de hele wereld. De vice lezers zijn Big-Time consumers, en kopen dan regelmatig muziek, films en kleren en gaan regelmatig een avondje stappen. Bovendien zijn vice lezers trendsetters. En daarom behandeld vice ook meteen de nieuwste trends, muziek en mode.

Leeftijdscategorie: 16-34 jaar

49% man en 51% vrouw

Praktijkcontext

Rugged en Reload:

- Het is een gratis blad wat voornamelijk te vinden is in skate- en streetweatshops

- Omdat de doelgroep heel visueel is ingesteld heeft het blad veel beeld.

- Het blad verheerlijkt de roekeloze levensstijl, en maakt verslag van bijvoorbeeld losgeslagen feestjes en het betreden van verboden gebieden voor skatespots.

- Verder is het blad heel meegaand met de trends die zich binnen de straat cultuur afspelen. Zo worden er bijvoorbeeld kunstenaars/skaters/artiesten etc. Geïnterviewd.

- Doordat het een gratis blad is staat er veel reclame in, dat het blad niet minder siert trouwens.

- Het blad verschijnt 4 keer per jaar en is gratis.

Vice:

- Het is een gratis blad wat voornamelijk te vinden is in skate- en streetweatshops maar ook in muziek handels en trendsettende winkels.

- Vice is een Trendsettendblad en behandelt: cd recensies, opinies, feest reviews, interviews met sterren en heeft actuele artikelen. Van onafhankelijke kunsten en popcultuur naar serieuse nieuwsonderwerpen. Van shokeren naar onderbouwde artikels en reportages.

- Vice is het eerste gratis, internatinaal gedistrubeerde lifestyle tijdschrift op aarde.

- Vice is meer dan alleen een magazine, Vice heeft ook een eigen muziek label, een online magazine en brengt films uit.

- Vice bevat veel fotografie raportages, met af en toe een illustratie, veel beeld dus.

- Het blad heeft veel reclame, wat niet gek is… omdat het gratis is. De reclame sluit perfect aan bij de doelgroep en maakt zo ook deel uit van het magazine

- Het blad verschijnt 12 keer per jaar en is gratis.

Functie van het magazine:

Rugged en Reload:

- Informatief

- Entertainment

- Recensies/opini

- Minder actueel

Vice:

- Informatief

- Trendsettend

- Entertainment

- Recensies/opini

- Actueel

Functie van het beeld

Rugged en Reload:

De Ruggend en Reload lijk zoveel op elkaar dat ik ze daarom hier samen behandel. De covers van deze bladen zijn een beetje rommelig. minder strak maar wel duidelijk. Vaak word er gekozen voor illustratie op de voorkant. Die de aandacht van de doelgroep trekt. Er worden veel illustraties en foto’s gebruikt in het blad omdat de doelgroep heel visueel is ingesteld.

De advertenties lijken in het blad te zijn samengesmolten je bekijkt ze niet zozeer als een advertentie maar als een onderdeel van het blad.

Vice:

Vice heeft vaak een aparte shockende of spraakmakende fotos op de cover staan dit is om de identiteit te versterken. De cover is een teaser voor de fotoreportage die in het blad staat.

In tegenstelling tot de rugged en reload is de vice een strak blad. met minder illustraties. Maar veel fotografie.

Het gebruik van beeld in vice heeft ook een inspirerende werking, en omdat het een gratis blad is kan je het goed gebruiken voor moodboard materiaal.

Techniek en materiaal

rugged:

Rugged heeft een handig formaat van 27 bij 21 cm. Hij gaat makkelijk mee in je blackbook of backpack. En heeft +/- 70 pagina’s per uitgave.

Het is een speels magazine waarvan de opmaak alle kanten opschiet. Door alle drukte is elke pagina een andere leeservaring en blijft het boeiend om in te bladeren.

Er wordt veel mixed media gebruikt in rugged. Een belangrijke regel is dat het er een beetje vies uitziet (verfvlekken, afgescheurde hoeken, tape, etc.)

De fotografie locaties spelen zich vaak af op vervallende gebieden, skateparken, graffiti muren en sfeerplekken.

Reload:

Reload is een wat groter magazine met het formaat van … bij … cm. Vice heeft +/- 60 pagina’s per uitgave. De opmaak kent veel speelse typografie dat vaak gemaakt is uit tape. Het blad heeft een redelijk strakke opmaak met weinig tot geen vrijstaande illustraties. Het meerdendeel van de afbeeldingen is gekaderd, wat ook weer rust van een drukke illustratie bewaard. Veel beeldmateriaal ziet er speels uit, maar de fotos van snowboarder, skaterboarder en wakeboarder bijvoorbeeld zien er helaas een stuk minder uit.

Reload verandert regelmatig van ontwerp dat word verzorgt door Ruben Pater, in het verleden was reload een magazine dat in je kontzak pasten.

Verder is reload een heel grafisch blad, waarvan de illustraties ook de grafisch ontwerpers gemaakt worden.

Vice:

Vice is een dik magazine van +/- 110 paginas, met een glossy cover. Het formaat is 21,3 x 27,6 cm.Vice heeft veel fotografie in het blad staan. Doordat het een trendsettend blad is, is het moeilijk te zien dat het toch om urban lifestyle gaat. Maar door het herkenbare vice logo krijgt het toch zijn plek.

Opdrachten:

Rugged:

Rugged is een blad dat veel illustratoren in dienst heeft, hier een aantal die vaker terug komen in het magazine:

- Den Addison

- Dr. Agon

- Jens Buss

- WonABC

- Dave Decat

De opdrachten in Rugged zijn vaak voor een artikel, interview of de cover, maar soms ook een stukje promotie waar een illustrator een selectie werk kan showen.

De Artdirection word verzorgd door Thomas CPT Groeger – www.cpt73.com (met als assistent: babylion)

Reload:

Grid design word uitbesteed aan Ruben Pater van six degrees design. (hij vernieuwd het blad eens in de zoveel tijd.)

Het graphic design word verzorgt door Peter Palland en Job Rompa (www.getajob.nu)

Creative direction: Peter van Rhoon

De cover word altijd door een andere illustrator gemaakt, die ook verder in het blad word uitgelicht.

Voor illustratoren is er weinig werk in dit blad, dit komt omdat er vooral gekozen word voor grafisce illustraties (gemaakt door grafisch vormgevers).

Vice:

Ontwerp: inkubator.ca

Het beeld is altijd door verschillende vormgevers gemaakt.