Quest – vraag en antwoord 2009
Doelgroep:
Quest wordt voornamelijk gelezen door mannen (57%) in de leeftijdsklasse 25 tot 49 jaar (54%). 52% behoort tot de 2 hoogste welstandsklassen, W1 en W2. Het merendeel heeft dan ook een bovenmodaal inkomen.
Ze kopen graag het nieuwste van het nieuwste wat betreft audio-video en kijken graag in de winkel naar audio-visuele apparaten. Ze geven daaraan dan ook meer uit dan de gemiddelde Nederlander. Ook aan cosmetica, computers en boeken/dvd’s en video’s spenderen zij meer dan gemiddeld.
In hun vrije tijd bezoeken ze regelmatig een (duur) restaurant, het casino, schouwburg/theater en/of een popconcert. Winkelen en fotograferen behoren ook tot hun favoriete bezigheden. Op vakantie gaan ze ook vaak. Dit kan zijn op strand- of een natuur vakantie dan wel een stedentrip, ook recreatieparken zijn in trek bij deze groep.
Beeld:
Er zijn nog verrassend veel illustratieve beelden te vinden in deze Quest, in plaats van alleen maar fotografische beelden. Wel zijn er overduidelijk meer foto’s gebruikt dan illustraties. Deze beelden maken de artikelen interessant om naar te kijken; ze vermaken je met humor, ze geven je informatie of ze geven een impressie van het onderwerp.
Enkele illustratoren die te vinden waren in dit blad:
- Milo Rottinghuis (Art Associates):
Heeft een heel duidelijk eigen tekenstijl, en gebruikt vaak humoristische elementen, zijn illustraties zijn meerdere malen terug te vinden in dit blad.
- Barbara Moget:
Barbara Moget werkt voornamelijk met collagetechnieken, haar werk is hier makkelijk aan te herkennen.
- Michiel van de Pol:
Vond ik de meest interessante illustrator die ik in de Quest kon vinden, in de Quest was zijn illustratie: simpel, helder, duidelijk en goed uitgewerkt. In andere werken van hem laat hij geniaal flauwe humor zien waar ik wel van hou. Ik vind hem persoonlijk een zeer inspirerende illustrator, die ik de komende tijd nog in de gaten zal houden. Tegenwoordig publiceert hij elke dag een nieuwe illustratie op de site van het tv-programma: “De Wereld Draait Door”.
Wat verder op valt qua beeld in het blad, is dat het voornamelijk bestaat uit bestaand fotografisch beeld, die niet speciaal voor het artikel zijn gemaakt en voornamelijk als verduidelijking voor het artikel functioneren.
Context:
Je zou zeggen dat het nogal een educatief blad is, omdat er leerzame onderwerpen worden behandeld. Toch zou ik dit blad meer tot de categorie commercieel/entertainment benoemen, of zoals dit blad zichzelf vernoemt tot “braintainment”. Omdat de hoofdzaak het vermaken van de mens is.
De kaft van deze uitvoering, heeft een spiegelend glanzend materiaal als achtergrond. Enkele titels en bijbehorende beelden staan op de kaft gedrukt, hierdoor trekt het blad mensen aan, ze worden nieuwsgierig gemaakt door de vragen die in de titels gesteld worden, het zijn vragen die elk persoon zich af zou kunnen vragen. Zo worden ze nog meer gestimuleerd het blad te kopen, en zo achter het antwoord te komen.
Quest is een blad vol wetenschappelijke feiten en weetjes. Deze vraag en antwoord editie van 2009 telt 113 bladzijden. De lay-out van dit blad lijkt sterk op die van een gemiddeld “roddelblad”, de indeling van artikels en beelden neigen sterk naar dergelijke bladen, in dit geval vooral ook de kaft, je word overdonderd door vragen waar je misschien altijd al het antwoord van wilde weten.
Thema:
Dit blad behoord zonder twijfel tot de categorie wetenschap, maar dan wel met een zeer hoge entertainende waarde (in verhouding tot andere wetenschappelijke bladen).
ZO?! Zit Dat
Doelgroep:
De lezers van ZoZitDat zijn voornamelijk jongens tussen de 9 en 15 jaar, ongeveer 30% van de lezers bestaat uit meisjes. ZoZitDat-lezers zijn leergierig, slim, verbaal vaardig en betrokken, maar niet per se nerd. Eigenlijk wil iedereen wel stiekem weten hoe het zit! Ouders lezen vaak mee met hun kinderen en leraren gebruiken het blad tijdens hun lessen in de klas.
Beeld:
Dit blad staat vol met beelden, vooral zijn er veel fotografische beelden te vinden, maar toch zit er op vele pagina’s een illustratief beeld in verwerkt. De beelden overlappen elkaar vaak en staan vermengd met de tekst. Er word gebruik gemaakt van felle/opvallende kleuren, dit maakt het naar mijn mening nogal druk, maar voor de kinderen werkt dit natuurlijk wel heel goed. De (fotografische) beelden geven een verduidelijking van het artikel, of laten gewoonweg het onderwerp zien (bijv.: De schildpad, met een standaard foto van de betreffende schildpad). De illustraties voegen wat humor toe aan de onderwerpen, dit is zeer belangrijk om de doelgroep van dit blad te laten boeien en nog sterker de aandacht te trekken. Er is een hoofdfiguurtje (getekend), die regelmatig weer terug te vinden is op de bladzijden, dit figuurtje beleefd als het ware al de besproken onderwerpen in het blad. Dit maakt het voor kinderen nog leuker om het blad te lezen.
Enkele illustratoren/instellingen voor vormgeving, die te vinden zijn in dit blad:
- Jan Vriends:
Maakt de vaste strips/illustraties voor dit blad, hij heeft het figuurtje vormgegeven dat het hoofdpersonage van het blad is.
- De huurlingen design: www.dehuurlingen.nl
Doet de algemene vormgeving voor dit blad.
Context:
Dit is een vrij educatief blad, er staan onderwerpen in die in de basisschool behandeld zouden kunnen worden. Kinderen leren hier werkelijk iets van, en geeft hen meer kennis van de wereld. Tegelijk worden ze ook vermaakt door de humor en leuke grapjes die in de illustraties verwerkt zijn, ook is er op de achterkant een strip te vinden, zoals bij veel jeugdbladen te vinden is.
Dit blad heeft een opvallende cover, waar al gelijk aan te zien is voor welk doelgroep dit blad bedoeld is. De vormgeving is simpel, divers, kleurrijk en druk. Er word gebruik gemaakt van veel verschillende lettertypen, in tegenstelling tot vele andere magazines, die vaak maar een beperkt aantal gebruiken. De reclame die gemaakt word in dit blad is gericht tot gadgets en speelgoed die op dit moment populair zijn.
Dit blad verschijnt een keer in de maand, en gebruikt onderwerpen die vooral interessant zijn voor de jeugd, er staan spectaculaire onderwerpen in zoals: vuurspuwers en glaseters, maar ook: sport, puzzels, quizzen, humor, doe-het-zelf, en veel weetjes zijn in dit blad te vinden.
Thema:
Dit is een educatief wetenschappelijk blad. Zeer geschikt voor jeugd van 9 tot 15 jaar. Scholen zouden dit blad kunnen gebruiken om kinderen meer kennis van de wereld te geven.
Wetenschap in beeld
Doelgroep:
Wetenschap in beeld, word voornamelijk gelezen door mannen, in de leeftijdsgroep van 25 tot 55. De doelgroep neemt de wetenschap serieuzer dan een gemiddeld persoon. Vooral voor leraren/studenten in de biologie en scheikunde sector lezen dit blad. De doelgroep verdiept zich regelmatig in onderwerpen als het heelal, het menselijk lichaam, cultuur, geschiedenis en natuur.
Beeld:
Dit blad verzamelt beeldmateriaal van de beste fotografen en fotobanken ter wereld. Het tijdschrift staat bovendien bekend om zijn unieke illustraties. Ingewikkelde materie die met woorden soms moeilijk uit te leggen is, wordt in deze illustraties helder verbeeld. Vooral illustraties die niets meer dan informatie en verheldering geven op momenten wanneer een foto tekort schiet. In dit blad zijn dan ook geen echte illustratoren te vinden, de illustraties zijn meer zoals die in bijvoorbeeld een biologieboek. Al vind ik ze zelf minder interessant omdat er geen meerwaarde in zit. Dit vind ik jammer, zelfs geen klein stripje voor het komische effect. Dit blad is heel strak en serieus vormgegeven, alleen maar fotobeelden en infographic-achtige illustraties.
Context:
Wetenschap in Beeld is een internationaal populairwetenschappelijk tijdschrift.
In Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland komt het tijdschrift elke drie weken uit. In IJsland verschijnt het blad 14 keer per jaar. In Letland, Griekenland, Litouwen, Nederland en België verschijnt het tijdschrift 12 keer per jaar. In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland komt het blad 6 keer per jaar uit.
Wetenschap in Beeld informeert zijn lezers over het toonaangevende onderzoek in de wereld, in alle takken van de wetenschap. De artikelen in het tijdschrift ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de redactie en deskundigen op de diverse wetenschappelijke gebieden. Wetenschap in beeld, is een serieus blad, je kunt je hier verdiepen in verschillende wetenschappelijke kwesties. Je moet uit jezelf al wel geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen, anders is dit blad waarschijnlijk niet interessant. De vormgeving ervan is strak en duidelijk, de kaft is overzichtelijk ingedeeld, er is duidelijk te zien wat er in dit blad te vinden is, zo kun je ook makkelijker beslissen of dit blad iets voor jou is of niet.
Thema:
Wetenschap in beeld is een educatief wetenschappelijk blad, dat zichzelf ook benoemd tot een populairwetenschappelijk tijdschrift. Het is in vergelijking met andere wetenschappelijke bladen wat serieuzer en misschien daardoor ook interessanter voor mensen die zich qua werk of studie al wat verder georiënteerd hebben in de wetenschap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten